loading...
ایران آناهیتا سایت تاریخی فرهنگی
Gunner بازدید : 253 سه شنبه 21 خرداد 1392 نظرات (2)

 

اسکلت‌های کشف‌شده در «سامن» پنج سال در فضای باز مانده‌اند ؟

اسکلت‌های کشف‌شده در «سامن» پنج سال در فضای باز مانده‌اند ؟

سرپرست هیأت کاوش‌های باستان‌شناسی شهر زیرزمینی «سامن» گفت:‌ اگر اعتبار سال 92 تأمین شود، امسال پنجمین فصل کاوش‌های باستان‌شناسی در این محوطه‌ی تاریخی انجام می‌شود.

علی خاکسار در گفت‌و‌گو با خبرنگار سرویس میراث فرهنگی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، با اشاره به انجام نشدن کاوش در سال 91 به‌دلیل نبودن اعتبار، اظهار کرد: در فصل چهارم کاوش‌های باستان‌شناسی در این منطقه در استان همدان، برخی کارها در کارگاه‌های چهارگانه‌ی این سایت تاریخی انجام شد. در زمان کاوش طرح مرمت، حفاظت، سامان‌دهی و احیای مجموعه در دستور کار قرار گرفت که شش طرح را شامل می‌شد.
وی طرح مرمت و تثبیت اسکلت‌ها و بقایای اسکلت‌های انسانی، طرح مرمت و تثبیت بدنه‌های سنگی، طرح ساخت ویترین مناسب برای اسکلت‌ها، طرح نورپردازی و طرح مبلمان شهری را از جمله طرح‌های پیش‌بینی‌شده برای این سایت تاریخی دانست و تأکید کرد: اولویت ما در میان این شش طرح، مرمت و تثبیت اسکلت‌ها است که با تأمین اعتبار به آن توجه ویژه می‌شود.
او با اشاره به از زیر خاک درآمدن اسکلت‌هایی در این شهر زیرزمینی در سال 1387، ادامه داد: از آن زمان، این آثار هنوز در فضای باز قرار دارند، به همین دلیل این آثار به مرمت نیازمندند.
وی افزود: در فصل پنجم کاوش باید بخش‌هایی از کارگاه‌های جدید که قبلا شناسایی شده‌اند، بررسی شوند و لایه‌های زیرین فضاهای جدید شناسایی و پاک‌سازی شوند. مهم‌ترین هدف فصل پنجم کاوش در این محوطه‌ی تاریخی نیز ایجاد ارتباط فضایی بین این شش کارگاه است.
به گزارش ایسنا، مجموعه‌ی زیرزمینی سامن یک مجموعه‌ی دست‌کند است که در بستر سنگی از نوع گرانیت ایجاد شده و شامل اتاق‌ها، سالن‌ها و کریدورهای ارتباطی متعددی است. این مجموعه زیر خیابان‌های اصلی، معابر ارتباطی و خانه‌های مسکونی و در عمق سه تا پنج متری از سطح زمین در استان همدان قرار دارد. شهر زیرزمینی سامن در دوره‌ی اشکانی ساخته شده و در دوره‌های مختلف اسلامی از جمله اوایل اسلام، سلجوقی، صفوی، تیموری و قاجاری از آن استفاده شده است.
chn.ir/
Gunner بازدید : 299 دوشنبه 20 خرداد 1392 نظرات (0)

شهر زیرزمینی سامن

کاوش‌‏های باستان‏‌شناسی در محوطه‏‌ای زیرزمینی در شهر سامن، منجر به کشف شهری پنهان شد که در یک بستر سنگی و به صورت دست کند ساخته شده است. این شهر زیرزمینی احتمالا به دوره پیش از اشکانی تعلق دارد و از برخی فضاهای آن برای تدفین مردگان استفاده شده است.

حدود 25 اتاق از این شهر زیرزمین کاوش شده و در این اتاق‌ها مقادیر زیادی اسکلت متعلق به دوره اشکانی وجود دارد که دست‌نخورده در جای خود باقی مانده‌اند.

در کنار اسکلت‏‌ها هدایای قبور گذاشته شده است و اسکلت‏‌ها به صورت چمباتمه‏‌ای تدفین شده‌‏اند. احتمال می‌رود تدفین‏‌ها به دوره تاریخی به خصوص دوره اشکانی مربوط است.

براساس مطالعات باستان‌شناسی، شهر پنهان بیش از 3 هکتار وسعت دارد و بخشی از این شهر باستانی به خاطر وجود رطوبت زیاد هنوز مورد کاوش قرار نگرفته است.

احتمالا بخشی از این شهر در زیر خانه مردم قرار گرفته و به همین دلیل تصور می‌شود که در آن بخش‌ها فاضلاب شهری وارد شهر پنهان شده باشد.

این شهر زیرزمینی، هنگامی که مخابرات استان همدان قصد کشیدن فیبرهای نوری از زیر زمین را داشت کشف شد. بر همین اساس طی مجوزی ازسوی پژوهشکده باستان‏شناسی، هیاتی متشکل از انواع کارشناسان شامل باستان‏شناس، انسان‏شناس، کارشناسان مرمت و ... کاوش‌‏های خود را در این شهر به انجام رساندند که منجر به کشف فضاهای دست‏کند با حدود 25 اتاق، سالن و راهروهای ارتباطی شد.

شواهد اولیه حاکی از پیدایش این فضاها در دوره پیش از اشکانی بود. بر اساس این یافته‌ها می‏‌توان احتمال داد که نخستین بار این فضاهای معماری به منظور انجام مراسم مذهبی خاصی، احتمالا میترائیسم، مورد استفاده بوده است. این شواهد حاکی از آن است که مراسم مذهبی به صورت پنهانی در زیر زمین انجام می‏‌گرفته است.

بر این اساس احتمال داده می‏‌شود که در دوره اشکانی از این فضاها به عنوان محل تدفین مردگان استفاده شده است و از اتاق‏‌ها به عنوان گوردخمه استفاده کرده‌‏اند.

شهر زیرزمینی سامن در عمق 3 تا 6 متری زمین کشف شد و کانال‌های حفر‌ شده درون آن به مرور در دوره‌های تاریخی کنده شده‌اند و اطراف آن‌ها نیز اتاق‌های متعدد وجود دارند.

این کانال‌ها از نظر ساختار معماری، بسیار جالب هستند و کاربری خاصی داشته‌اند. در این کانال‌ها پس از پاک‌سازی، 60 اسکلت شناسایی شدند که درون 9 اتاق قرار داشتند و با توجه به بررسی‌های انسان‌شناسی شواهدی وجود دارند که تدفین‌هایی به‌صورت تدفین باز انجام شده‌اند.

علاوه بر این شواهد، 6 مورد بقایای انسانی نیز وجود دارند که به‌طور دقیق نشان می‌دهند، این اتاق‌ها در کاربری‌ نهایی به‌صورت محل تدفین استفاده می‌شدند، به‌طوری که استخوان‌ها را جمع می‌کردند و دوباره تدفین‌های جدیدی انجام می‌دادند.

از 60 اسکلت یافت شده، 16 مورد مرد، 26 مورد زن، 14 مورد کودک و یک نوزاد شناسایی شده‌اند و جنسیت 3 مورد از آن‌ها نیز تشخیص داده نشده است.

درباره ما
سایت فرهنگی تاریخی ایران آناهیتا نوشتاری در باره ایران باستان،تاریخ ایران،مشاهیر ایران(کورش داریوش...)،داستان های تاریخی،دانلود کتاب و فیلم های مرتبط،آیین ایرانی و مسائل مختلف فرهنگی...در این تارنما دیده می شود. به کوروش به آرش به جمشید قسم به نـقـش و نـگار تخت جمشید قسـم ایــــران همی قلب و خون مـن اســــت گـــرفــتـــه زجــان در وجـــود مــن اســت بـــخــوانـیــم ایــن جـــمـلـه در گــوش بــــاد چـــو ایــــــران مـــبــــاشــد تــن مـــن مــبــاد الو
اطلاعات کاربری
  • فراموشی رمز عبور؟
  • نویسندگان
    پیشنهادها
    آمار سایت
  • کل مطالب : 347
  • کل نظرات : 27
  • افراد آنلاین : 2
  • تعداد اعضا : 50
  • آی پی امروز : 93
  • آی پی دیروز : 56
  • بازدید امروز : 111
  • باردید دیروز : 74
  • گوگل امروز : 0
  • گوگل دیروز : 0
  • بازدید هفته : 324
  • بازدید ماه : 237
  • بازدید سال : 9,392
  • بازدید کلی : 480,024
  • کدهای اختصاصی